Khamis, 4 Ogos 2011

Sampah Oh Sampah

Gurun Sampah Eletronik

Photobucket

Kemana sampah elektronik (e-waste) yang dihasilkan oleh negara-negara dunia pertama berakhir ? Kebanyakannya ke negara-negara dunia ketiga seperti China, Nigeria, India, Vietnam,Pakistan dan Indonesia – tetapi kebanyakan dibuang ke Ghana.

Dengan ratusan juta tan sampah elektronik dihantar setiap tahun, pembuangan sampah elektronik ilegal ke Ghana menjadi sumber ekonominya yang tersendiri.


Photobucket

Dump Agbogbloshie di Accra, Ghana, adalah gurun elektronik terbesar di Afrika Barat. Lebih kurang 3000 orang bekerja di Accra dan mencari nafkah dengan menjual logam dari hasil daripada sampah peralatan elektronik. TV lama, monitor komputer, hard drive. papan litar dan keyboard yang dibuka untuk setiap bahagian untuk mendapatkan bahan yang boleh direcycle.Harga global logam kini melonjak naikkerana mendapat permintaan tinggi.

Kabel dan papan utama dibakar untuk diekstrak guna diambil tembaga dan logam bernilai yang mungkin tertinggal.

Tetapi proses yang digunakan untuk mengambil logam adalah proses yang sangat beracun. Pekerja yang melakukan proses ini tidak memiliki peralatan pelindung dan menyedut udara yang mengandungi kadar yang tinggi bahan kimia beracun, yang kemudian dilepaskan ke udara. Racun seperti kadmium dan merkuri yang dibakar di Ghana, melebihi 100 kali ganda berbanding di kawasan normal.

“Ini satu-satunya bahagian di dunia di mana anda akan pergi dan melihat ribuan perempuan pada setiap hari yang duduk … memasak (membakar) papan sirkit ,” kata Jim Puckett, pengarah eksekutif dari Basel Action Network, yang bekerja untuk mencegah sampah beracun di kawasan tersebut.

“Mereka bernafas dalam asap dari pembakaran yang menghasilkan polusi udara yang sangat beracun . Anda akan segera merasa sakit kepala setelah anda masuk ke kawasan ini. Ini benar-benar sangat menyedihkan.”

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

0 comments:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Catat Ulasan

 
Copyright KONGSI ILMU DAN CERITA KEHIDUPAN 2009. Powered by Blogger.Wordpress Theme by Ezwpthemes .
Converted To Blogger Template by Anshul Dudeja.